-
Notifications
You must be signed in to change notification settings - Fork 0
/
Copy pathcalculus.tex
370 lines (257 loc) · 13.6 KB
/
calculus.tex
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
135
136
137
138
139
140
141
142
143
144
145
146
147
148
149
150
151
152
153
154
155
156
157
158
159
160
161
162
163
164
165
166
167
168
169
170
171
172
173
174
175
176
177
178
179
180
181
182
183
184
185
186
187
188
189
190
191
192
193
194
195
196
197
198
199
200
201
202
203
204
205
206
207
208
209
210
211
212
213
214
215
216
217
218
219
220
221
222
223
224
225
226
227
228
229
230
231
232
233
234
235
236
237
238
239
240
241
242
243
244
245
246
247
248
249
250
251
252
253
254
255
256
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
269
270
271
272
273
274
275
276
277
278
279
280
281
282
283
284
285
286
287
288
289
290
291
292
293
294
295
296
297
298
299
300
301
302
303
304
305
306
307
308
309
310
311
312
313
314
315
316
317
318
319
320
321
322
323
324
325
326
327
328
329
330
331
332
333
334
335
336
337
338
339
340
341
342
343
344
345
346
347
348
349
350
351
352
353
354
355
356
357
358
359
360
361
362
363
364
365
366
367
368
369
370
\documentclass[12pt,a4paper]{article}
\usepackage[english,greek]{babel}
\usepackage[utf8x]{inputenc}
\usepackage[T1]{fontenc}
\usepackage{amsmath, amsthm, amssymb, amsfonts}
\usepackage{pgfplots}
\usepackage{graphics}
\usepackage{graphicx}
\usetikzlibrary{automata,topaths}
\begin{document}
\title{Διαφορικές Εξισώσεις}
\author{Πέρκας Δημήτρης}
\maketitle
\pagebreak
\tableofcontents
\newpage
\section{Συνήθεις Διαφορικές εξισώσεις}
\subsection{Εισαγωγικά}
\begin{itemize}
\item Κάθε συνάρτηση που περιέχει παραγώγους μιας άγνωστης συνάρτησης λέγεται \underline{διαφορική εξίσωση}
\item Διαφορικές εξισώσεις διακρίνονται σε \underline{συνήθεις} (ΣΔΕ) και \underline{μερικές} (ΜΔΕ)
\item Στις συνήθεις η άγνωστη συνάρτηση εξαρτάται μόνο απο μια ανεξάρτητη μεταλητή και στις μερικές απο δύο ή περισσότερες ανεξάρτητες μεταβλητές.
\item \underline{Τάξη} μιας διαφορικής εξίσωσης λέγεται η τάξη της μεγαλύτερης παραγώγου που εμφανίζεται στην εξίσωση.
Έτσι οι διαφορικές εξισώσεις διακρίνονται σε πρώτης, δευτέρας, ... ν-τάξης.\\
Π.χ.
\begin{equation*}
y'(x)=ay(x)\\
\qquad \text{Σ.Δ.Ε. πρώτης τάξης}
\end{equation*}
\begin{equation*}
ay''(x)=by'(x) + y(x) \\
\qquad \text{Σ.Δ.Ε. δεύτερης τάξης }
\end{equation*}
\item Βαθμός μιας διαφορικής εξίσωσης λέγεται ο εκθέτης της μεγαλύτερης παραγώγου που εμφανίζεται στην εξίσωση, όταν η διαφορική εξίσωση εχει την μορφή αλγεβρικής εξίσωσης.\\
Π.χ.
\begin{equation*}
y'(x)=ay(x)
\qquad \text{Σ.Δ.Ε. πρώτης τάξης, πρώτου βαθμού}
\end{equation*}
\begin{equation*}
\left(y'(x)\right)^2 = ay(x)
\qquad \text{Σ.Δ.Ε. πρώτης τάξης, δευτέρου βαθμού.}
\end{equation*}
Η πιο γενική μορφή μιας συνήθους διαφορικής εξίσωσης (Σ.Δ.Ε.) ν-τάξης είναι:
\begin{equation} \label{eq1}
f\left(x,y,y',y'',\cdots ,y^{(n)} \right)
\end{equation}
όπου $x$ είναι η ανεξάρτητη μεταβλητή, $y$ η άγνωστη συνάρτηση(εξαρτημένη μεταβλητή) και $y',y'',\cdots ,y^{(n)}$ οι παράγωγοι της $y$ πρώτης, δευτέρας, n-τάξεως.
\item Οι διαφορικές εξισώσεις διακρίνονται σε γραμμικές και μη-γραμμικές.
\item Μια Δ.Ε. λέγεται \underline{γραμμική} εάν είναι γραμμική ως προς την εξαρτημένη μεταβλητή $y$ και τις παραγώγους της που εμφανίζονται στην εξίσωση.\\
Π.χ.
\begin{equation*}
ay''(x)+ by'(x) + cy(x)=0
\qquad \text{(a)}
\qquad \text{γραμμική Σ.Δ.Ε.}
\end{equation*}
\item Εάν η διαφορική εξίσωση δεν είναι γραμμική λέγεται \underline{μη γραμμική} (είναι μη γραμμική ως προς την εξαρτημένη μεταβλητή $y$ και τις παραγώγους της που εμφανίζονται στην εξίσωση.)\\
Π.χ.
\begin{equation*}
ay''(x) + \underbrace{byy'(x)}_{\text{μη γραμμικός όρος}}+ cy(x)=0 , \\
\qquad \text{(1)}
\qquad \text{μη γραμμική Σ.Δ.Ε.}
\end{equation*}
\begin{equation*}
ay''(x) +by'(x)+ \underbrace{c\left(y(x)\right)^2}_{\text{μη γραμμικός όρος}} =0, \\
\qquad \text{(2)}
\qquad \text{μη γραμμική Σ.Δ.Ε.}
\end{equation*}
Εαν η $(1)$ μπορεί να λυθεί ως προς $y^{(n)}$, η Δ.Ε. γράφεται:
\begin{equation}
y^{(n)}=f\left(x,y,y', \cdots , y^{(n-1)}\right)
\end{equation}
Π.χ. αν η $(a)$ γράφεται: \\
\begin{gather*}
ay''(x)=-by'(x)-cy(x) \implies \\
\implies y''(x)= -\frac{b}{a}y'(x)-\frac{c}{a}y(x) \, \, \, , \, \, \, \, \, \, \, \, \, a\neq 0
\end{gather*}
\vspace{10mm}
\item\textbf{{\large Λύση ή ολοκρήρωμα}} της $(2)$ είναι μια συνάρτηση $y(x)$ που την ικανοποιεί ταυτοτικά.
\vspace{2cm}
\subsection{Θεώρημα ύπραρξης λύσεων διαφορικών εξισώσεων:}
Κάτω απο ορισμένες συνθήκες συνέχειας, όταν δοθούν $n$ αυθαίρετοι αριθμοί $a_0,a_1,\cdots , a_{n-1}$ και μια τιμή του $x=x_0$ , υπάρχει συνάρτηση $y(x)$ που ικανοποιεί την $(1)$ έτσι ώστε στο $x=x_0$ η $y$ και οι παράγωγοι $y',y'',\cdots , y^{(n-1)}$ να παίρνουν αντίστοιχα τις τιμές $a_0,a_1,\cdots , a_{n-1}$, δηλαδή:
\begin{equation*}
y(x_0)=a_0,y'(x_0)=a_1, y''(x_0)=a_2,\cdots,y^{(n-1)}(x_0)=a_{n-1}
\end{equation*}
Απο το θεώρημα έπεται οτι η λύση $y=y(x)$ θα εξαρτάται απο τις $n$-αυθαίρετες σταθερές , $a_0,a_1,a_2,\cdots, a_{n-1}$, δηλαδή:
\begin{equation}
y=y\left(x,a_0,a_1,a_2,\cdots, a_{n-1}\right)
\end{equation}
Η συνάρτηση $(3)$ λέγεται \underline{γενική λύση} ή \underline{γενικό ολοκρήρωμα} ή μια \underline{$n$-παραμετρική} \\ \underline{οικογένεια λύσεων} της $(1)$ και περιέχει τόσες αυθαίρετες σταθερές όση είναι η τάξη της $(1)$
Άν οι αυθαίρετες σταθερές πάρουν συγκεκριμένες τιμές , τότε προκύπτει μια \underline{μερική λύση} της $(1)$.
\vspace{12cm}
\section{Διαφορικές εξισώσεις πρώτης τάξης}
Η γενική μορφή των Δ.Ε. πρώτης τάξης είναι:
\[
y'(x)=f(x,y) \tag{1}
\]
Η \underline{απλούστερη} Δ.Ε. πρώτης τάξης είναι αυτή στην οποία δεν εμφανίζεται η ανεξάρτηση μεταβλητή $y$, δηλαδή:
\[
y'=f(x) \tag{2}
\]
Αυτή είναι μια \underline{Δ.Ε. με χωριζώμενες μεταβλητές}
\[ dy =f(x)dx \, \, \, ,\] \text{με γενική λύση}
\[
y=\int f(x)dx + c \tag{3}
\]
οπου $c$ αυθαίρετη σταθερά.
\end{itemize}
\vspace{20mm}
\section*{Παραδείγματα}
\subsection{Εκθετικός νόμος ραδιοενεργών διασπάσεων}
Οι διασπάσεις ραδιενεργών πυρήνων μπορούν να περιγραφούν απο μία Δ.Ε. χωριζόμενων μεταβλητών
\[
\frac{dN}{dt}=-\lambda N \tag{1}
\]
όπου $\displaystyle \frac{dN}{dt}$ : ο ρυθμός των πυρήνων που διασπώνται στη μονάδα του χρόνου. \vspace{6mm} \\
$N$: Ο αριθμός των υπαρχόντων πυρήνων \vspace{1mm} \\
$\lambda$: Σταθερά διάσπασης, η $(1)$ έχει μείον γιατί μιλάμε για μείωση των υπαρχόντων πυρήνων.
\[
(1)\implies \frac{dN}{N}=- \lambda dt \implies \]
Ολοκρηρώνοντας:
\begin{gather*}
\implies \int \frac{dN}{N}=-\int \lambda dt \implies \ln N =-\lambda t + c \implies \\ \\ \implies e^{\ln N}=e^{-\lambda t + c }\implies N=\underbrace{e^c}_{N_0}e^{-\lambda t} \implies \boxed{N=N_0e^{-\lambda t}}
\end{gather*}
Όπου $N_0$ ο αριθμός των ραδιενεργών πυρήνων σε χρόνο $t=0$.
\subsection{Χρόνος ημίσειας ζωής}
\begin{gather*}
N=\frac{N_0}{2}=N_0e^{-\lambda t} \implies \frac{1}{2}=e^{-\lambda t} \implies \ln \frac{1}{2}=\ln e^{-\lambda t} \implies \ln 1 - \ln 2 =-\lambda t \implies \\ \ln 2 =\lambda t \implies \boxed{t=\frac{\ln 2}{\lambda}}
\end{gather*}
\begin{tikzpicture}
\begin{axis}[
axis lines = left,
xlabel = $t$,
ylabel = {$N$},
]
\addplot [
domain=-2:2,
samples=100,
color=red,
]
{exp(-x)};
\addlegendentry{$N=N_0e^{-\lambda t}$}
\end{axis}
\end{tikzpicture}
\vspace{3cm}
\subsection{Να λυθεί η διαφορική εξίσωση:}
\[
xydx +(x+1)dy=0
\]
όταν $y>0$ και $x+1>0$.
\subsubsection*{Λύση}
\begin{gather*}
\frac{dy}{y}=-\frac{x}{x+1}dx \implies \int \frac{dy}{y}=-\int \frac{x}{x+1}dx \implies \\ \\ \implies\int \frac{dy}{y}=-\int \frac{x+1-1}{x+1}dx =-\int \frac{x+1}{x+1}dx + \int\frac{1}{x+1}dx \implies \\ \\ \implies \ln |y| =-x +\ln |x+1| + c \implies \ln y =-x +\ln(x+1) +c \implies \\ \\ \implies e^{\ln y}=e^{-x+ \ln(x+1)+c } \implies y=\underbrace{e^c}_{c_1}e^{-x}e^{\ln(x+1)} \implies y=c_1 e^{-x}(x+1) \implies \\ \\ \implies \boxed{y=c_1 (x+1)e^{-x}}
\end{gather*}
\vspace{1cm}
\section{Άσκηση}
\subsection{Να λυθεί η διαφορική εξίσωση:}
\begin{equation*}
\left(y^2 -1\right)dx + y(x-1)dy=0
\end{equation*}
όπου $(x+1)$ και $\left(y^2 -1 \right) \neq 0, x \geqslant 0$ και $y\in(-\infty ,1]\cup [1,\infty)$
\vspace{30mm}
\section{Γραμμική διαφορική εξίσωση πρώτης τάξης}
Μια γραμμική διαφορική εξίσωση πρώτης τάξης είναι της μορφής:
\begin{equation} \tag{1}
y' +p(x)y=q(x)
\end{equation}
όπου $p$ και $q$ γνωστές συναρτήσεις της μεταβλητής τιμής $x$ που είναι συνεχής σ'ένα διάστημα της πραγματικής ευθείας\\
Πολλαπλασιάζοντας και τα δύο μέλη της $(1)$ με \(e^{\int p(x)dx}\) παίρνουμε:
\begin{equation*}
\mbox{\large\(\underbrace{y'e^{\int p(x)dc} + p(x)ye^{\int p(x)dx}}=q(x)e^{\int p(x)dx} \implies \left(ye^{\int p(x)dx}\right)' = q(x)e^{\int p(x)dx}\)}
\end{equation*}
Οπότε ολοκρηρώνοντας έχουμε:
\begin{equation*}
\mbox{\large\(
ye^{\int p(x)dx}=\int q(x)e^{\int p(x)dx}dx +c
\)}
\end{equation*}
όπου $c$ είναι αυθαίρετη σταθερά. Καταλήγουμε λοιπόν στο εξής συμπέρασμα: \\
Οι λύσεις της γραμμικής Δ.Ε. πρώτης τάξης $(1)$ δίνονται απο τον τύπο: \\
\begin{equation*}
\boxed{\mbox{\large\(
y=e^{-\int p(x)dx} \left[c+ \int q(x)e^{\int p(x)dx}dx\right]
\)}}
\end{equation*}
όπου $c$ αυθαίρετη σταθερά.
\vspace{2cm}
\section{Παραδείγματα}
\subsection{Να λυθεί το Π.Α.Τ.:}
\begin{equation*}
\mbox{\large\(xy'+2y=\sin x \)}
\end{equation*}
με \(y\left(\frac{\pi}{2}\right)=1\)
\subsubsection*{Λύση}
Η Δ.Ε. είναι γραμμική:
\begin{gather*}
xy'+2y=\sin x \implies
\end{gather*}
\begin{equation} \tag{1}
\implies y'+\frac{2}{x}y=\frac{\sin x}{x}
\end{equation}
με $\displaystyle p(x)=\frac{2}{x}$ και $\displaystyle q(x)=\frac{\sin x}{x}$, οπότε ο πολλαπλασιαστής είναι: \\
\begin{equation} \tag{2}
\mbox{\large\(
e^{\int\frac{2}{x}dx}=e^{2\ln x}=x^2
\)}
\end{equation}
Απο $(1)$ και $(2)$: \\
\begin{gather*}
\underbrace{x^2y'+2xy}_{\left(x^2y\right)'}=x\sin x \implies \left(x^2y\right)'=x\sin x \implies \\ \implies x^2y=\int x\sin x dx +c \implies y=x^{-2}\left[c+\int x\sin x dx\right] \implies \\ \implies y=x^{-2}\left[c-x\cos x + \sin x\right] \hspace{2cm} (3)
\end{gather*}
Για την αρχική συνθήκη:
\begin{gather*}
y\left(\frac{\pi}{2}\right)=1 \implies 1=\left(\frac{\pi}{2}\right)^{-2}\left[c-\frac{\pi}{2}\cos \frac{\pi}{2}+\sin \frac{\pi}{2}\right] \implies \\ \\ \implies 1\frac{{\pi}^2}{4}=\frac{{\pi}^2}{4}\cdot \left(\frac{\pi}{2}\right)^{-2}[c+1] \implies c+1 =\frac{
[\pi]^2}{4} \implies \\ \\ \implies \boxed{c=\frac{{\pi}^2}{4}-1}
\end{gather*}
Άρα:
\begin{equation*}
\mbox{\large\(
y=x^{-2}\left[ \left(\frac{\pi ^2}{4} -1\right) -x\cos x + \sin x \right]
\)}
\end{equation*}
\newpage
\subsection{Να λυθεί η Δ.Ε.}
\begin{equation*}
\mbox{\large\(
y' + \tan x y =\sin x
\)}
\end{equation*}
\subsubsection*{Λύση}
Η Δ.Ε. είναι γραμμική πρώτης τάξης με $p(x)=\tan x$ και $q(x)=\sin x$
Οπότε οι λύσεις της είναι:
\begin{gather*}
y=e^{-\int \tan x dx}\left[ c+ \int\sin x e^{\int \tan x dx}dx \right] \implies \\ \\ \implies y=e^{\ln|\cos x|}\left[ c+ \int \sin x e^{-\ln|\cos x|}dx \right] \implies \\ \\ \implies y=|\cos x| \left( c+ \int \frac{\sin x}{|\cos x|}dx \right)=|\cos x| \left(c - \ln|\cos x| \right)
\end{gather*}
\\
Άρα οι λύσεις της Δ.Ε. δίνονται απο την:
\begin{equation*}
\mbox{\large \(
y=|\cos x| \left(c - \ln|\cos x| \right)
\)}
\end{equation*}
\newpage
\section{Ασκήσεις στις διαφορικές εξισώσεις Δ.Ε.}
\subsection{Να χαρακτηρίσετε τις Δ.Ε.}
\begin{align*}
a)\hspace{1mm}y'y''-x&=0 & b)\hspace{1mm}y''+4y'+4y&=8e^{-2x} & c)\hspace{1mm}y'''-3y'-2y&=0\\ \\
d)\hspace{1mm}\bar{\nabla} ^2 f(x,y)&=0 & e)\hspace{1mm}\frac{\partial f}{\partial t}&=c\bar{\nabla}^2f &\text{, με } f=f(x,y,z)
\end{align*}
\vspace{2cm}
\subsection{Να λύσετε τις διαφορικές εξισώσεις:}
\begin{equation*}
\mbox{\large\(
y'+\frac{1}{x}y=2
\)}
\end{equation*}
\end{document}